HAT-17-02-2017-00137
Szeged-Ada
A fémmegmunkálás hagyományai a Vajdaságban

Iskolánk a Határtalanul program keretében az adai Műszaki Középiskola diákjaival és tanáraival működött együtt. Iskolánk tanulói és kísérő tanárai 2018.03.19- 2018.03.22.- ig tartózkodtak Adán. A két iskola diákjai közösen egy emléktábla elkészítését tűzte ki célul, amit aztán az iskolák központi helyén kívántunk elhelyezni, ezzel is erősítve az összetartozást a közösségekben. A vajdasági iskolában CNC maró géppel készült el az emléktábla. A diákok megtervezték, majd a szegedi diákok figyelemmel kísérhették, hogy a gyakorlatban hogyan működik a programozás és a gép beállítása. A közös munka mellett természetesen szakmai programra is sor került. Üzemlátogatásra érkeztünk a Termometal gyárhoz, ahol különböző szerszámokat, és fém termékeket készítenek. Kultúrális programként ellátogattunk Zentára a városi múzeumba, a zentai csata emlékkilátójába és a zentai csata emlékműhöz. Itt egy “történelemórán” vehettek részt a diákok. . Kikapcsolódásként ellátogattunk a helyi kézműves csokiműhelybe. Meglátogattuk az adai katolikus és a pravoszláv templomot is. Kultórális programként Újvidékre is ellátogattunk, megtekintettük a várat, ami nagy élmény volt a gyerekeknek a maga zeg- zugos katakombáival és a várban található kiállítással.

A diákok között barátságok is kezdtek kialakulni, este néhány diák tábortűz mellett beszélgetett. A szálláson volt lehetőség közös programokra is. Itt kártyáztak, beszélgettek. A záró napon avattuk fel az emléktáblát, ahol a gyerekek büszkén leplezték le a táblát. A diákok még egy közös focit is szerettek volna, így sort kerítettünk egy meccsre is.

A következő héten fogadtuk a vajdasági iskola diákjait és kísérő tanáraikat. Iskolánkban már hagyományos eszközökkel kellett elkészíteni az emléktáblát. Kézi szerszámokkal és hegesztőtrafóval kellett dolgozniuk. Ez egyébként nagyon tetszett a diákoknak. A diákok itt is részt vettek üzemlátogatáson. Domaszéken egy kovács műhelyet látogattak meg, ahol szintén hagyományos eszközökkel és technikával dolgoznak.

Kultúrális programként a diákok Ópusztaszerre mentek, ahol tematikus foglalkozásokon vehettek részt. Beöltözhettek honfoglaló ruhákba, megnézhették a fegyvereket és régészként is kipróbálhatták magukat. Fel kellett ismerni a feltárt fémeket, eszközöket. Nagyon sok élménnyel gazdagodtak. Ezt követően az emlékparkban tettünk egy sétát. A program után egy közös vacsorán vettek részt a csoportok.

A záró napon Iskolánkban is felavatásra került az elkészült emléktábla. Az adai meccs visszavágójaként Szegeden is rendeztünk egy barátságos meccset, ezzel a két csoport el is búcsúzott egymástól. A diákok sok emlékkel gazdagodtak. Többen jelenleg is tartják a kapcsolatot. Reményeink szerint a későbbiekben is együtt tudunk működni a Műszaki Középiskola diákjaival és tanáraival.